Češi patří mezi národ s nízkou konzumací ryb. Což je velká škoda. Odepíráme si nejen jejich lahodnou chuť, ale také zdraví prospěšné látky jako je bílkovina, jód, železo a zinek. Ryby jsou také zdrojem omega 3 mastných kyselin. Tyto kyseliny se nacházejí především v mořských rybách a korýších, jenž se živí planktonem a řasami. Nejvíce omega 3 má losos atlantský, dále pak sardinky, makrela, tuňák nebo treska.
Recept na krémovou rybí polévku
Ingredience:
400 g filetů z tresky
1 menší cibule
1 mrkev
1 petržel
1 celer
špetka muškátového oříšku, bobkový list a nové koření
bylinková sůl
1 lžíce řepkového oleje
Postup:
- Nakrájejte cibulku a zpěňte ji v hrnci na řepkovém oleji.
- Očistěte a omyjte kořenovou zeleninu a nakrájejte ji na kostičky a spolu s nakrájenými filety z tresky přidejte do hrnce s cibulkou.
- Zalijte vodou a ochuťte bylinkovou solí, muškátovým oříškem, bobkovým listem a novým kořením.
- Polévku nechte trošku vychladnout, vyndejte z ní bobkový list a nové koření, poté rybí vývar rozmixujte a před podáním jej ještě zlehka povařte.
Naše tipy:
- Rybí polévku můžete udělat i z filetů kapra nebo pstruha, polévku dobře rozmixujte, aby vám tam nezůstaly rybí kostičky.
- Chuť rybí polévky lze zpestřit tymiánem.
- Aby byla polévka krémovější, přidejte do ní na konci polotučné mléko a lehce provařte.
Další recepty:
Květáková polévka s žitnými noky
Domácí müsli
Objednejte si:
CD „I ty se můžeš cítit dobře“
PDF verze (klikni pravým a ulož jako)