eshop muj-kompas.cz

Jana Vašáková Zaostřeno na kravské mléko

Kravské mléko patří mezi jednu z nejkontroverznějších potravin. Obsahuje mléčnou bílkovinu, která je pro většinu obyvatel téhle zeměkoule nestravitelná. Avšak díky reklamě a tlaku médií se děsíme spíše osteoporózy než intolerance laktózy.

Kravské versus mateřské mléko

Jednou z mnoha definic savců je to, že jsou odchováni na mateřském mléku. V momentě, kdy už začnou přijímat pevnou stravu, mléko k životu nepotřebují. Až na lidi. Do té doby, než se usadili na jednom místě a začali chovat dobytek, nepatřilo „cizí“ mléko mezi běžnou surovinu jejich jídelníčku. Naši předkové se jej naučili využívat k přípravě kaší, polévek i chleba, k výrobě tvarohu, sýrů a časem také jogurtů. Tím se geneticky dostali Češi mezi jeden z mála národů se schopností trávit laktózu.

Kravské mléko ve své neupravené podobě má na rozdíl od mateřského až o 2% více bílkovin, o něco méně laktózy, mědi, vitamínu E a C a kyseliny listové. Obsahuje kasein, jenž v organismu působí podobně jako lepek a je tudíž těžce stravitelný a nedoporučuje se dětem do 3 let života. Podle celostní medicíny je to právě kasein, který může za zahlenění organismu a snížení imunity. Na druhou stranu patří kravské mléko k dobrému zdroji vitamínu A, D a B12 a vápníku. Tím působí v prevenci proti osteoporóze. A podle čínské dietetiky posiluje čerstvé mléko plíce a žaludek, podporuje tvorbu tekutin a zvlhčuje střeva.

Kvalita kravského mléka

O tom, zda je či není zdravé konzumovat kravské mléko, se názory liší. V první řadě bychom si měli uvědomit, že není mléko jako mléko a není člověk jako člověk. Je velký rozdíl mezi jarním a zimním mlékem a kvalitu samozřejmě ovlivňuje i odchov dobytka. Kráva pasoucí se na zelené pastvině bude mít jistě výživnější a také chutnější mléko než ta, která celý život stráví v jednom kotci. Záleží také na tom, zda a jak bylo mléko nadále upravováno, přepravováno a skladováno. Pasterizované „čerstvé“ mléko by se mělo skladovat a distribuovat při teplotě 4 až 6°C a zkonzumovat do 10 dnů. Mléko s prodlouženou trvanlivostí při stejné teplotě uchovávání je třeba vypít do 45 dnů a takové to krabicové trvanlivé mléko můžete skladovat při pokojové teplotě i déle než 3 měsíce.

Úprava kravského mléka

Kravské mléko se upravuje různými způsoby. Podstatné je zneškodnit organismy, které by mohly mít negativní vliv na lidské zdraví. Ale je to někdy právě průmyslová výroba, jež má na svědomí stravitelnost mléka. Mezi základní úpravy patří odstřeďování, při němž se rozdělí mléko na odstředěné a na smetanu. Poté se zpětným smícháním se smetanou určuje tučnost mléka. Nakonec dochází k pasterizaci, kdy se mléko zahřeje mezi 63 a 141°C po dobu pár sekund až půl hodiny. Čím více je mléko pasterizované, tím má méně živin, především vápníku, o chuti nemluvě. V poslední řadě může i nemusí být mléko homogenizováno, což znamená, že se tukové částice mléka rovnoměrně rozmístí a pak snadněji prochází střevní stěnou a mohou tak u citlivých jedinců způsobit zdravotní potíže.

Více o intoleranci laktózy se dočtete zde.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky jako jsou jogurty, zakysané nápoje a smetany mohou být vhodnou alternativou pro všechny, kdo těžce tráví laktózu. Obsahují důležité probiotické látky, které vznikají během mléčného kvašení. Tyto „hodné“ bakterie přetráví onen prokletý mléčný cukr, zabraňují hnilobným procesům a v lidském organismu pozitivně působí na trávicí soustavu a posilují imunitní systém. Z výživového hlediska se doporučuje jíst 2 až 3 porce mléčných výrobků denně. Pozor však, ochucené jogurty a mléčné nápoje obsahují příliš cukru, který zdraví opravdu neprospívá a navíc snižuje vstřebatelnost vápníku v organismu.

Prohlédněte si naše recenze na zakysané smetany a bílé jogurty.

Osteoporóza a vstřebatelnost vápníku

Osteoporózu lze nazvat jako nemoc řídnutí kostí. Nejčastěji je způsobována nedostatkem vápníku v těle a zvýšeným odbouráváním kostní tkáně při nedostatku fyzické zátěže. Riziko vzniku osteoporózy se zvyšuje genetickým předpokladem, u žen s poruchami menstruačního cyklu a při menopauze, u mužů při snížené hladině testosteronu, ve vyšším věku, při BMI menším než 20, při cukrovce, revma nebo při nevhodném stylu života. S prevencí je důležité začít již v raném dětství a pubertě. Dostatečný přísun bílkovin, vápníku, vitamínů C, D a K a samozřejmě pravidelný pohyb může výrazně ovlivnit výskyt osteoporózy v dospělosti.

Vstřebatelnost vápníku, jak již bylo uvedeno výše, ovlivňuje nejen bílý cukr, ale také další rafinované výrobky a potraviny obsahující fosforečnany jako jsou např. sladké limonády, polotovary nebo kypřidla. Tělu neprospívá ani zvýšený příjem masa, kávy, čaje s theinem, čokolády nebo alkoholu. Nadměrná konzumace soli a život ve stresu má také vliv na úbytek vápníku v těle. Kromě mléka a mléčných výrobků se vápník nachází i v zelené zelenině kromě těch, které obsahují kyselinu ševelnou, jako je špenát nebo mangold. Dále pak v luštěninách, v celozrnné mouce, ořechách a semenech, v rybách a vejcích.

Alternativy kravského mléka

Mezi vhodné alternativy kravského mléka patří kozí, ovčí a méně u nás užívané kobylí mléko. Ne však každý ocení jejich chuť, nehledě na to, že bývají na našem běžném trhu cenově často nedostupné. Důležité je také vědět, že i tato mléka obsahují mléčnou bílkovinu, která může vyvolat alergickou reakci. Kozí mléko je zdrojem bílkovin, minerálních látek a tuků, na druhou stranu je chudší na vitamín C, D, B12, kyselinu listovou a železo. Ovčí mléko je navíc bohatší na minerální látky a kobylí má nižší obsah tuku než kravské mléko.

PDF verze (klikni pravým a ulož jako)

Sdílet na Facebooku

Kurzy

7 největších omylů při hubnutí
Vyhněte se jim pomocí našeho týdenního emailového kurzu ZDARMA.

Knihy

Jak se hubne v Čechách

Lenka Černá vydala spolu s Petrem Havlíčkem a dalšími odborníky praktickou příručku o hubnutí, výživě a pohybu. Můžete si ji nyní objednat na našem eshopu Školy pro Ženy.

Jak zhubnout

Zbavte se přebytečných kil pomocí průvodce hubnutím, který sestavili přední odborníci.

Kvasinková infekce
Zkušení lékaři a nutriční poradci pro vás sestavili jedinečný program, který vám pomůže se definitivně zbavit kvasinkové infekce.

CD a DVD

CD Restart vašeho života 

Objevte sami sebe a restartujte svůj život s Lenkou Černou.

CD Vytvořte si harmonický vztah 

Chcete mít šťastné partnerství? Kateřina Matláková vám s ním pomůže.

DVD Generální úklid života

Udělejte si ve svém životě pořádek pomocí praktického návodu.

DVD Dokonalé zdraví

Najděte cestu ke zdraví pohodovou cestou.

CD Jak přežít rozvod
Zvládněte rozvod manželství bez psychické újmy!

CD Hubněte s hlavou

Zhubněte konečně díky práci s vlastní psychikou! Hubnutí začíná ve vaší hlavě!

MEZDRAVI.CZ – zdraví, hubnutí, dieta, cviky, relaxace, krása

Copyright © 2016 MindCorp s.r.o. | Škola pro Ženy.cz | LenkaCerna.cz | Emocni-rovnice.com | Manzelska-poradna.info