eshop muj-kompas.cz

Jana Vašáková Surovina měsíce – zázvor

Zázvor už není zdaleka jen otázkou asijské, africké nebo karibské kuchyně. Dnes jej běžně seženeme ve všech větších českých obchodech. Natolik jsme si zázvor oblíbili, že jím léčíme své „zimní“ neduhy, používáme ho při přípravě exotických pokrmů a zobeme jej místo bonbónů.

Mezi další sezónní suroviny, které jsou běžně dostupné v únoru, patří: celer, červená řepa, čekanka, růžičková kapusta a pórek.

Vliv zázvoru na zdraví

Zázvor obsahuje vitamíny A, C a B, z minerálních látek vápník, fosfor, železo, draslík, sodík a hořčík. Má detoxikační, antibakteriální a protizánětlivé účinky, které se hodí především v období chřipek a nachlazení. Podporuje zvýšení tělesné teploty, krevní oběh, zabraňuje srážení krve a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zmírňuje nevolnost, podporuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Má uklidňující účinky, zmírňuje bolesti hlavy, považuje se za afrodisiakum a preventivně působí proti rakovině.

Zázvor v kuchyni

Zázvor se v kuchyni používá v čerstvé nebo sušené podobě, kandovaný nebo nakládaný. Má výraznou štiplavou ostrou chuť, která se hodí do sladkých i slaných jídel. Čerstvý zázvor se používá k přípravě horkých nápojů, do masových a rybích pokrmů, do polévek, k dušenému masu nebo ovoci. Marinovaný zázvor se často kombinuje s citrusovými plody, s česnekem, cibulí a sójovou omáčkou. Nakládaný růžový zázvor s názvem gari se v japonské kuchyni používá do suši. Sušený zázvor se přidává jako koření spíše do sladkých dezertů. Při koupi zázvoru vybírejte podle toho, k čemu jej chcete použít, vyzrálejší oddenky jsou palčivější a vláknitější a hodí se spíše ke strouhání. Mladý zázvor se krájí na nudličky a má jemnější chuť i aroma. Doma zázvor uložte do papírového ubrousku, vložte do mikrotenového sáčku a do lednice, kde vám vydrží i několik týdnů.

Recept na zázvorový čaj

Ingredience: 250 ml vody, 1 lžička nahrubo nasekaného čerstvého zázvoru, šťáva z citrónu, 1 lžička medu, 1 hřebíček a špetka skořice

Postup: zázvor oloupejte a nastrouhejte, vložte společně s hřebíčkem a skořicí do čajového sítka a přelijte vroucí vodou. Nechte louhovat 3 až 5 minut, poté vyjměte sítko a dochuťte zázvorový čaj citrónem a medem. Sítko se směsí můžete použít na více nálevů, záleží čistě na Vás, jak výrazný čaj chcete mít.

Další zajímavý zimní recept na bramborový salát s řepou a jablky naleznete zde.

V příštím čísle měsíčníku budeme v seriálu o zdravé výživě pokračovat.

PDF verze (klikni pravým a ulož jako)

Sdílet na Facebooku

Kurzy

7 největších omylů při hubnutí
Vyhněte se jim pomocí našeho týdenního emailového kurzu ZDARMA.

Knihy

Jak se hubne v Čechách

Lenka Černá vydala spolu s Petrem Havlíčkem a dalšími odborníky praktickou příručku o hubnutí, výživě a pohybu. Můžete si ji nyní objednat na našem eshopu Školy pro Ženy.

Jak zhubnout

Zbavte se přebytečných kil pomocí průvodce hubnutím, který sestavili přední odborníci.

Kvasinková infekce
Zkušení lékaři a nutriční poradci pro vás sestavili jedinečný program, který vám pomůže se definitivně zbavit kvasinkové infekce.

CD a DVD

CD Restart vašeho života 

Objevte sami sebe a restartujte svůj život s Lenkou Černou.

CD Vytvořte si harmonický vztah 

Chcete mít šťastné partnerství? Kateřina Matláková vám s ním pomůže.

DVD Generální úklid života

Udělejte si ve svém životě pořádek pomocí praktického návodu.

DVD Dokonalé zdraví

Najděte cestu ke zdraví pohodovou cestou.

CD Jak přežít rozvod
Zvládněte rozvod manželství bez psychické újmy!

CD Hubněte s hlavou

Zhubněte konečně díky práci s vlastní psychikou! Hubnutí začíná ve vaší hlavě!

MEZDRAVI.CZ – zdraví, hubnutí, dieta, cviky, relaxace, krása

Copyright © 2016 MindCorp s.r.o. | Škola pro Ženy.cz | LenkaCerna.cz | Emocni-rovnice.com | Manzelska-poradna.info