eshop muj-kompas.cz

Jana Vašáková Surovina měsíce – špenát

Čerstvé špenátové listy se v české kuchyni nepoužívají tak často jako např. hlávkový salát. Což je velká škoda. Můžete je sehnat v každém větším obchodě se zeleninou. Baby špenátové listy jsou velmi chutné a zdravé. V kombinaci s pikantním sýrem nebo grilovaným masem ohromí každého labužníka.

Mezi další sezónní suroviny, které jsou běžně dostupné v březnu, patří: hlávkový salát, polníček, jarní cibulka, pažitka, petrželová nať, ředkvičky, celer a pórek.

Vliv špenátu na zdraví člověka

Ve špenátu se nachází poměrně velké množství bílkovin a málo tuku. Obsahuje vitamíny C, B, A, E a K a kyselinu listovou. Z minerálních látek měď, sodík, draslík, jód, křemík a v menší míře i železo. Špenát díky svému složení pomáhá v léčbě vysokého krevního tlaku, při anémii a proti zácpě.

Při tepelné úpravě se může ze špenátu uvolnit kyselina šťavelná, jež způsobuje tzv. trnutí zubů a ve větším množství může v těle ovlivnit hospodaření s vápníkem. Proto se doporučuje k pokrmům ze špenátu přidávat mléčné výrobky. Špenát by se neměl znovu ohřívat. Dusitany se při opakovaném zahřátí mění na škodlivé dusičnany.

Špenát v kuchyni

Špenát je k dostání po celý rok jak v čerstvé, tak ve zmražené podobě. Nejchutnější je však z jara a v létě, kdy jsou jeho listy jemné a křehké. Řapíky není potřeba odstraňovat. Stačí špenát pořádně propláchnout a servírovat v podobě salátů nebo jako oblohu.

Budete-li chtít špenát tepelně upravit, stačí, když z větších listů odstraníte řapík a přibližně osm minut jej podusíte ve vodě. Dále už záleží na vás, jak jej dochutíte. Můžete ze špenátu připravit chutnou krémovou polévku, omáčku k těstovinám, použít ho jako přílohu, naplnit roládu nebo jím posypat slaný koláč.

Recept na salát se špenátem a parmezánem

Ingredience: 500 g čerstvého špenátu, 100 g ředkviček, 60 g parmazánu, 1 lžíce panenského olivového oleje, bazalka, šťáva z citrónu, sůl a pepř

Postup: špenát důkladně omyjte a natrhejte na menší kousky. Ve větší míse smíchejte špenát s nakrájenými ředkvičkami, přidejte lístky čerstvé bazalky, olivový olej a zalijte šťávou z citrónu. Promíchejte a nakonec posypte nastrouhaným parmezánem.

Přečtěte si také:
Kapusta
Čočka
Kuskus

Stáhněte si:
E-kniha „Nejlepší dietní jídelníčky“
E-kniha „Jak zhubnout jednou provždy“

PDF verze (klikni pravým a ulož jako)

Sdílet na Facebooku

Kurzy

7 největších omylů při hubnutí
Vyhněte se jim pomocí našeho týdenního emailového kurzu ZDARMA.

Knihy

Jak se hubne v Čechách

Lenka Černá vydala spolu s Petrem Havlíčkem a dalšími odborníky praktickou příručku o hubnutí, výživě a pohybu. Můžete si ji nyní objednat na našem eshopu Školy pro Ženy.

Jak zhubnout

Zbavte se přebytečných kil pomocí průvodce hubnutím, který sestavili přední odborníci.

Kvasinková infekce
Zkušení lékaři a nutriční poradci pro vás sestavili jedinečný program, který vám pomůže se definitivně zbavit kvasinkové infekce.

CD a DVD

CD Restart vašeho života 

Objevte sami sebe a restartujte svůj život s Lenkou Černou.

CD Vytvořte si harmonický vztah 

Chcete mít šťastné partnerství? Kateřina Matláková vám s ním pomůže.

DVD Generální úklid života

Udělejte si ve svém životě pořádek pomocí praktického návodu.

DVD Dokonalé zdraví

Najděte cestu ke zdraví pohodovou cestou.

CD Jak přežít rozvod
Zvládněte rozvod manželství bez psychické újmy!

CD Hubněte s hlavou

Zhubněte konečně díky práci s vlastní psychikou! Hubnutí začíná ve vaší hlavě!

MEZDRAVI.CZ – zdraví, hubnutí, dieta, cviky, relaxace, krása

Copyright © 2016 MindCorp s.r.o. | Škola pro Ženy.cz | LenkaCerna.cz | Emocni-rovnice.com | Manzelska-poradna.info