eshop muj-kompas.cz

Jana Vašáková Surovina měsíce – meruňky

Léto míváme často spojené s čerstvým ovocem. Vzpomínáme na dětství, kdy nám babičky upekly bublaninu, koláč nebo uvařily ovocné knedlíky. Kdy jsme se někdy i tajně potulovali v  sadu, sbírali spadlé meruňky a „letňáče“ do košíku. Ta sladká vůně je tam někde hluboko v nás a rok co rok se dere na povrch a láká nás.

Mezi další sezónní suroviny, které jsou běžně dostupné v červenci a v srpnu, patří: třešně, višně, angrešt, rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, broskve, švestky, letní jablka, okurky, cukety, rajčata a meloun.

Vliv meruněk na zdraví člověka

Meruňky patří mezi další nízkokalorické ovoce s vyšším podílem fruktózy a glukózy. Jinak řečeno: málo kalorií, hodně energie. Meruňky obsahují vitamín C, A a vitamíny skupiny B, křemík, draslík a železo (až 20% denní doporučené dávky). Mají pozitivní vliv na imunitní systém, trávicí systém i nervovou soustavu. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhají odbourávat nežádoucí toxiny z těla ven. A v neposlední řadě se o meruňkách říká, že mají omlazující efekt, posilují vlasy, nehty a pokožku.

Meruňky v kuchyni

Při výběru dejte přednost českým meruňkám. V porovnání s importovanými „sestrami“ jsou sice menší, zato mnohem sladší. Meruňky se jí za syrova, v sušené podobě, připravují se z nich dezerty, obvykle v kombinaci s tvarohem nebo zakysanou smetanou. Vyrábí se z nich marmelády, džemy a ovocné kompoty. Češi je s oblibou přidávají k masu, které zapékají se sýrem. Gurmáni meruňky kombinují se sýry s vyšlechtěnou plísní, lahůdkovými droby a kachními játry.

Recept na meruňkové tvarohové knedlíky

Ingredience: 250 g polotučného tvarohu, 250 g polohrubé mouky, 120 ml mléka, 1 vejce, 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátu), špetka soli, meruňky, moučkový třtinový cukr, máslo a tvrdý tvaroh na strouhání

Postup: Ve větší míse utřete tvaroh s vejcem, přidejte špetku soli a asi tak 100 ml mléka. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva a podle potřeby přidejte mléko nebo mouku tak, aby se vám těsto nelepilo. Vyválené těsto rozdělte na menší čtverečky, naplňte meruňkami a vložte do vroucí vody. Vařte, dokud knedlíky nevyplavou na povrch, cca. 5 až 7 minut podle velikosti. Podávejte s moučkovým třtinovým cukrem, nastrouhaným tvarohem a rozpuštěným máslem.

PDF verze (klikni pravým a ulož jako)

Sdílet na Facebooku

Kurzy

7 největších omylů při hubnutí
Vyhněte se jim pomocí našeho týdenního emailového kurzu ZDARMA.

Knihy

Jak se hubne v Čechách

Lenka Černá vydala spolu s Petrem Havlíčkem a dalšími odborníky praktickou příručku o hubnutí, výživě a pohybu. Můžete si ji nyní objednat na našem eshopu Školy pro Ženy.

Jak zhubnout

Zbavte se přebytečných kil pomocí průvodce hubnutím, který sestavili přední odborníci.

Kvasinková infekce
Zkušení lékaři a nutriční poradci pro vás sestavili jedinečný program, který vám pomůže se definitivně zbavit kvasinkové infekce.

CD a DVD

CD Restart vašeho života 

Objevte sami sebe a restartujte svůj život s Lenkou Černou.

CD Vytvořte si harmonický vztah 

Chcete mít šťastné partnerství? Kateřina Matláková vám s ním pomůže.

DVD Generální úklid života

Udělejte si ve svém životě pořádek pomocí praktického návodu.

DVD Dokonalé zdraví

Najděte cestu ke zdraví pohodovou cestou.

CD Jak přežít rozvod
Zvládněte rozvod manželství bez psychické újmy!

CD Hubněte s hlavou

Zhubněte konečně díky práci s vlastní psychikou! Hubnutí začíná ve vaší hlavě!

MEZDRAVI.CZ – zdraví, hubnutí, dieta, cviky, relaxace, krása

Copyright © 2016 MindCorp s.r.o. | Škola pro Ženy.cz | LenkaCerna.cz | Emocni-rovnice.com | Manzelska-poradna.info