eshop muj-kompas.cz

Jana Vašáková Surovina měsíce – čočka

Na začátku roku jsme pro vás připravili novou rubriku s názvem Surovina měsíce. Pravidelně se v ní budete setkávat s potravinou, která je nejen dostupná v obchodech, ale dá se považovat za sezónní, tedy vhodnou a zdravou surovinu. Kromě užitečných informací se dozvíte i recept na jednoduché, zdravé a také chutné jídlo.

Mezi sezónní suroviny, které jsou běžně dostupné v lednu, patří: čočka, celer, červená řepa, kapusta, mrkev, pórek nebo polníček.

Čím je čočka výjimečná

Čočka patří mezi královnu luštěnin. Pěstuje se v mnoha zemích světa. Má mnoho odrůd, mezi ty nejznámější patří zelená, žlutá nebo červená čočka. Je důležitým zdrojem rostlinných bílkovin a sacharidů. Obsahuje vitamíny jako např. A a vitamíny skupiny B. V čočce naleznete vyvážené množství fosforu, hořčíku, vápníku, železa, draslíku a selenu. A v neposlední řadě vlákninu, kyselinu pantotenovou a lecitin.

Vliv čočky na zdraví člověka

Čočka je vhodnou potravinou pro diabetiky, protože pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Ocení ji také vegetariáni pro vysoký obsah bílkovin. Čočku naleznete i v dietních jídelníčcích, protože odvádí vodu z těla. Díky vysokému obsahu železa přispívá čočka ke zlepšení krvetvorby a tím mimo jiné tiší menstruační bolesti. Čočka snižuje cholesterol, je zdrojem energie a působí proti zácpě.

Čočka v kuchyni

Čočka se jí jak vařená, tak za syrova. Používá se do salátů, polévek, na přípravu kaše nebo jako příloha. Zelenou a žlutou čočku je vzhledem k nadýmání lepší před podáním namočit na pár hodin do studené vody. Červená loupaná čočka se může konzumovat ihned. Nejvíce vitamínů, minerálů a vlákniny má naklíčená čočka.

Recept na jednoduchou čočkovou polévku

Ingredience: 250 g červené čočky, cibule, česnek, majoránka, pepř, sůl, 1 lžíce řepkového oleje, 2 lžíce hladké mouky a voda

Postup: na řepkovém oleji lehce osmahněte na malé kousky nakrájenou cibulku, zasypte ji moukou a připravte světlou zásmažku. Za stálého míchání přilijte studenou vodu a přidejte červenou čočku. Dochuťte česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Polévku vařte přibližně 15 minut.

Přečtěte si také:
O zdravé výživě
Bio trend
Závislost na nikotinu

Stáhněte si:
E-kniha „Jak se zbavit akné“
E-kniha „Nejlepší dietní jídelníčky“

PDF verze (klikni pravým a ulož jako)

Sdílet na Facebooku

Kurzy

7 největších omylů při hubnutí
Vyhněte se jim pomocí našeho týdenního emailového kurzu ZDARMA.

Knihy

Jak se hubne v Čechách

Lenka Černá vydala spolu s Petrem Havlíčkem a dalšími odborníky praktickou příručku o hubnutí, výživě a pohybu. Můžete si ji nyní objednat na našem eshopu Školy pro Ženy.

Jak zhubnout

Zbavte se přebytečných kil pomocí průvodce hubnutím, který sestavili přední odborníci.

Kvasinková infekce
Zkušení lékaři a nutriční poradci pro vás sestavili jedinečný program, který vám pomůže se definitivně zbavit kvasinkové infekce.

CD a DVD

CD Restart vašeho života 

Objevte sami sebe a restartujte svůj život s Lenkou Černou.

CD Vytvořte si harmonický vztah 

Chcete mít šťastné partnerství? Kateřina Matláková vám s ním pomůže.

DVD Generální úklid života

Udělejte si ve svém životě pořádek pomocí praktického návodu.

DVD Dokonalé zdraví

Najděte cestu ke zdraví pohodovou cestou.

CD Jak přežít rozvod
Zvládněte rozvod manželství bez psychické újmy!

CD Hubněte s hlavou

Zhubněte konečně díky práci s vlastní psychikou! Hubnutí začíná ve vaší hlavě!

MEZDRAVI.CZ – zdraví, hubnutí, dieta, cviky, relaxace, krása

Copyright © 2016 MindCorp s.r.o. | Škola pro Ženy.cz | LenkaCerna.cz | Emocni-rovnice.com | Manzelska-poradna.info