eshop muj-kompas.cz

Jana Vašáková Surovina měsíce – celer

V zimě se bez kořenové zeleniny neobejdeme. Používáme ji do salátu, do polévek i omáček. Dodává nám potřebné vitamíny a minerální látky, které se starají o naši obranyschopnost. Mezi jednu z nejtypičtějších zimních zelenin patří celer bulvový, má specifickou chuť, kterou si buďto zamilujete nebo naopak znepříjemníte.

Mezi další sezónní suroviny, které jsou běžně dostupné v lednu, patří: mrkev, červená řepa, růžičková kapusta, čočka, polníček a pórek.

Vliv celeru na zdraví

Celer bulvový se cení v léčitelství. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a z minerálních látek především draslík, vápník, fosfor a vlákninu, která pozitivně působí na zažívání. Celer má antibakteriální vliv na sliznice, je antistresový, posiluje nervovou činnost a zvyšuje vitalitu a také výkonnost. Umí snížit tlak a upravit cholesterol v krvi. Pozor! Celer patří mezi alergeny, proto se nedoporučuje podávat dětem do tří let.

Celer v kuchyni

Celer bulvový je vhodný při redukční dietě. Obsahuje pouze 14 kcal ve 100 g. Po odstranění tvrdé slupky jej můžete konzumovat za syrova nebo spařený v pomazánkách, zimních salátech apod. nebo jej nakrájet, případně nastrouhat a přidat do polévek, omáček, k dušenému masu nebo k pokrmům ze zvěřiny. Listy celeru mají velmi výraznou chuť, která se hodí např. k sušení nebo k ozdobení polévek. Bulva celeru se hodí i k výrobě lahodných chipsů. Ty se připravují tak, že oloupanou bulvu uvaříte v osolené vodě, dokud nezměkne a poté ji nakrájíte na tenké plátky a osmahnete na trošce rostlinného oleje do zlatova.

Recept na celerovo-mrkvovou pomazánku

Ingredience: 1/2 celeru, 1 střední mrkev, 1 kostička Lučiny, pár kapek citrónu, sůl a pepř, na ozdobu čerstvá petrželka nebo pažitka

Postup: omyjte a očistěte celer a mrkev a najemno je nastrouhejte do misky. Přidejte Lučinu, pár kapek citrónu a dochuťte solí a pepřem a utřete pomazánku. Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat stroužek česneku. Nakonec ozdobte nadrobno nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Podávejte na celozrnném pečivu.

Další zajímavý recept na houbovou polévku s celerem naleznete zde.

 

PDF verze (klikni pravým a ulož jako)

Sdílet na Facebooku

Kurzy

7 největších omylů při hubnutí
Vyhněte se jim pomocí našeho týdenního emailového kurzu ZDARMA.

Knihy

Jak se hubne v Čechách

Lenka Černá vydala spolu s Petrem Havlíčkem a dalšími odborníky praktickou příručku o hubnutí, výživě a pohybu. Můžete si ji nyní objednat na našem eshopu Školy pro Ženy.

Jak zhubnout

Zbavte se přebytečných kil pomocí průvodce hubnutím, který sestavili přední odborníci.

Kvasinková infekce
Zkušení lékaři a nutriční poradci pro vás sestavili jedinečný program, který vám pomůže se definitivně zbavit kvasinkové infekce.

CD a DVD

CD Restart vašeho života 

Objevte sami sebe a restartujte svůj život s Lenkou Černou.

CD Vytvořte si harmonický vztah 

Chcete mít šťastné partnerství? Kateřina Matláková vám s ním pomůže.

DVD Generální úklid života

Udělejte si ve svém životě pořádek pomocí praktického návodu.

DVD Dokonalé zdraví

Najděte cestu ke zdraví pohodovou cestou.

CD Jak přežít rozvod
Zvládněte rozvod manželství bez psychické újmy!

CD Hubněte s hlavou

Zhubněte konečně díky práci s vlastní psychikou! Hubnutí začíná ve vaší hlavě!

MEZDRAVI.CZ – zdraví, hubnutí, dieta, cviky, relaxace, krása

Copyright © 2016 MindCorp s.r.o. | Škola pro Ženy.cz | LenkaCerna.cz | Emocni-rovnice.com | Manzelska-poradna.info