eshop muj-kompas.cz

Jana Vašáková Dieta při kvasinkové infekci

Kvasinková infekce je dnes již zcela běžné onemocnění, se kterým bojuje mnoho žen i mužů. S příchodem léta začne být tento problém ještě více aktuální. Bránit se můžeme různými způsoby, avšak v první řadě bychom měli změnit své stravovací návyky.

Co je to kvasinková infekce

Velmi stručně řečeno je kvasinková infekce onemocnění, jež způsobují kvasinky nebo také houby. V lidském organizmu žije více než 500 druhů mikroorganizmů, pokud jsou v určité rovnováze, neuškodí nám. Přemnoží-li se některý z nich, nastává problém. Kvasinkovou infekci (kandidózu) úst a genitálií má obvykle na svědomí houba Candida albicans. Ta je běžnou součástí střevní a ústní mikroflóry. Pokud nemáme oslabenou imunitu a dodržujeme zásady zdravého životního stylu, našemu organismu by candida neměla uškodit.

Projevy kvasinkové infekce

Kandidóza se projevuje různými symptomy jako např. špatným dechem, zahleněnou ústní dutinou, bílým povlakem na jazyku a v ústní dutině. Dále pak únavou, nespavostí, oslabeným imunitním systémem, bolestmi připomínajícími chřipkové onemocnění, nízkou tělesnou teplotou, zažívacími problémy, svědivostí, zvýšenou chutí na sladké, dokonce i sennou rýmou. Když vezmu všechny tyto a další projevy, každý z nás by mohl trpět kvasinkovou infekcí. Jestli tomu opravdu tak je, se zjistí kultivačním vyšetřením stěrem z postižené sliznice. V případě pozitivního výsledku na candidu by měla nastat léčba. Součástí tohoto procesu je i tzv. protikvasinková infekce.

Dieta při kvasinkové infekci

Protikvasinková dieta je tak trošku běh na dlouhou trať a je třeba ji držte 3 až 6 měsíců a následně se vyvarovat všech neduhů, které by mohly mít na svědomí přemnožení Candidy albicans. Pokud bych tuto dietu měla nějak specifikovat, pak jako zdravý způsob stravování, jež neuškodí nikomu a má naopak i své další výhody jako je např. pozvolná redukce váhy.

Zásady protikvasinkové diety

Zaměřit se na pestrou a vyváženou sezónní a lokální stravu.
Zvýšit příjem vlákniny, vitamínů a minerálních látek.
Zaměřit se na potraviny s probiotickými kulturami.
Vybírat si jen libové maso a ryby.
Dodržovat dostatečný pitný režim (vypít okolo 2,5 litru vody).
Jídlo připravovat tak, aby si zachovalo své výživové látky (na páře, ohříváním ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí).
Vyloučit cukr, bílou mouku, bílou rýži a mléko ze svého jídelníčku.
Vyhýbat se potravinám obsahujícím konzervační látky, umělá barviva a sladidla.
Nejíst nic tučného, slaného nebo příliš kořeněného, jídlo lze dochutit čerstvými bylinkami.
Omezit nebo úplně vyloučit ze svého jídelníčku kávu, černý čaj a alkohol.

Vhodné potraviny při kvasinkové infekci

Zelenina: saláty a luštěniny: artyčoky, avokádo, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury a všechny druhy zelí.
Ovoce:
citróny, grepy, hrušky kyselé, jablka kyselá.
Houby: houbičky shiitake, hřiby, křemenáče, lišky, smrže, václavky, žampiony.
Koření: čerstvé a sušené bylinky, křen, pepř, skořice, sůl, majoránka, ocet, tymián, vanilka.
Živočišné produkty: zakysané mléčné výrobky s živými kulturami, libové maso, ryby a mořské plody a vejce.
Obilí: v menší míře celozrnné výrobky, jáhly, pohanka.
Oleje a tuky: za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje.
Semena a ořechy: burské oříšky, dýňová semena, kešu ořechy, kokosové ořechy, lískové ořechy a vlašské ořechy.
Nápoje: čaj lapacho (čaj Inků), čaj maté, čaje (kromě ovocných čajů), neperlivé a minerální vody, zeleninové šťávy.

Nevhodné potraviny při kvasinkové infekci

Sladkosti: cukr (bílý, hnědý, práškový, krystalový), cukrovinky, hroznový cukr, kandys (řepný cukr), koláče, med, ovocný cukr (fruktóza), pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělá sladidla sorbit a xylit, výrobky s cukrem, výrobky z instantního kakaa.
Ovoce: sladké druhy jako banány, hrozny, mandarinky, broskve, kompoty, koncentrované šťávy (z jablek nebo hrušek), konzervované ovoce, džemy.
Zelenina a luštěniny: konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem.
Živočišné produkty: marinované pokrmy, ovocné jogurty, plísňové sýry, pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, pokrmy s omáčkami a panádami.
Obilí: bílé mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zahušťování omáček, těstoviny z bílé mouky.
Nápoje: alkoholické nápoje (s výjimkou velmi suchého vína), instantní a všechny slazené čaje, limonáda a coca-cola.

Více se o kvasinkové infekci dočtete zde.

PDF verze (klikni pravým a ulož jako)

Sdílet na Facebooku

Kurzy

7 největších omylů při hubnutí
Vyhněte se jim pomocí našeho týdenního emailového kurzu ZDARMA.

Knihy

Jak se hubne v Čechách

Lenka Černá vydala spolu s Petrem Havlíčkem a dalšími odborníky praktickou příručku o hubnutí, výživě a pohybu. Můžete si ji nyní objednat na našem eshopu Školy pro Ženy.

Jak zhubnout

Zbavte se přebytečných kil pomocí průvodce hubnutím, který sestavili přední odborníci.

Kvasinková infekce
Zkušení lékaři a nutriční poradci pro vás sestavili jedinečný program, který vám pomůže se definitivně zbavit kvasinkové infekce.

CD a DVD

CD Restart vašeho života 

Objevte sami sebe a restartujte svůj život s Lenkou Černou.

CD Vytvořte si harmonický vztah 

Chcete mít šťastné partnerství? Kateřina Matláková vám s ním pomůže.

DVD Generální úklid života

Udělejte si ve svém životě pořádek pomocí praktického návodu.

DVD Dokonalé zdraví

Najděte cestu ke zdraví pohodovou cestou.

CD Jak přežít rozvod
Zvládněte rozvod manželství bez psychické újmy!

CD Hubněte s hlavou

Zhubněte konečně díky práci s vlastní psychikou! Hubnutí začíná ve vaší hlavě!

MEZDRAVI.CZ – zdraví, hubnutí, dieta, cviky, relaxace, krása

Copyright © 2016 MindCorp s.r.o. | Škola pro Ženy.cz | LenkaCerna.cz | Emocni-rovnice.com | Manzelska-poradna.info