eshop muj-kompas.cz

Jana Vašáková Antioxidanty

Žijeme ve světě, kde se potýkáme se znečištěným ovzduším, stresem a špatnou životosprávou. Lidský organismus je tak denně vystaven různým vnějším i vnitřním vlivům, které oslabují naši imunitu, a tím zkracují i náš život. Bránit se můžeme různými způsoby. V první řadě změnou životního stylu a pak také antioxidanty, které za nás svedou boj s volnými radikály.

Antioxidanty versus volné radikály

Abychom lépe pochopili funkci antioxidantů v lidském organismu, je zapotřebí si ze všeho nejdříve představit jejich úhlavní nepřátele, volné radikály. Jedná se o sloučeniny kyslíku, které vznikají jako vedlejší produkt buněčného metabolismu. Pokud jejich aktivita není dostatečně potlačena, mohou poškodit buněčný aparát, a tím i genetickou informaci buněk a jejich náhodné dělení by mohlo vést ke vzniku rakoviny. Zjednodušeně řečeno, volné radikály mají na naše tělo negativní vliv. Podílejí se na rozvoji arteriosklerózy, urychlují proces stárnutí tělních tkání, mohou mít vliv na kornatění cév, na cukrovku, revmatickou artritidu, Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu. Aby se organismus mohl bránit volným radikálům, potřebuje antioxidanty, což jsou látky, které chrání imunitní systém člověka, neutralizují účinek volných radikálů a omezují jejich vznik.

Kde se antioxidanty vyskytují

Antioxidanty se vyskytují buďto v přirozené nebo v umělé podobě. Některé potraviny jako např. čaj, ovoce a zelenina patří mezi ty tzv. přírodní antioxidanty. Odborníci se ovšem shodují na tom, že jejich koncentrace je bohužel natolik nízká, že ne vždy může pokrýt jejich potřebu. V tomto případě může lékař doporučit vitamínové doplňky, jež jsou vyrobené čistě z přírodních zdrojů.

Antioxidanty (E 300–E 321) se také přidávají do potravin, které by mohly být oxidací poškozovány. Rozdělují se na dvě skupiny. Tu první tvoří kyseliny a jejich sloučeniny, jež působí proti změnám barvy, např. v ovoci nebo masných výrobcích. Sem patří mimo jiné kyselina askorbová (E 300) nebo kyselina citrónová (E 330). Druhou skupinu tvoří látky zabraňující oxidaci (žluknutí) v tucích a olejích. Tyto antioxidanty mohou pocházet buďto z přírodních zdrojů jako jsou např. tokoferoly (E 306-E 309), lecitin (E 322), koření (rozmarýn, kořen zázvoru apod.) nebo jsou syntetické, kam patří např. butylhydroxyanisol (BHA, E 320) nebo gagáty (E 310-E 312).

Přirozené antioxidanty ve stravě

• vitamín A a karotenoidy – mrkev, dýně, brokolice, sladké brambory, rajčata, kapusta, broskve, meruňky (jasně zbarvené ovoce a zelenina)

• vitamín C – citrusové plody (pomeranče a limetka), zelené papriky, brokolice, listová zelenina, jahody a rajčata

• vitamín E – ořechy a semena, celozrnné potraviny, listová zelenina

• vitamín B2 (riboflavin) – zelená zelenina, játra, mléčné výrobky a celozrnné pečivo

• vitamín B15 (kyselina pangaminová) – kvasnice, žloutky, mozeček, srdce, listová zelenina, obilné klíčky, lecitin

• flavonoidy – sója, červené víno, hroznové víno, granátová jablka, brusinky

• selen – ryby, červené maso, vejce, česnek, celozrnné potraviny

• zinek – játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové (ústřice)

• mangan – ořechy, rýže, luštěniny, obilniny

• měď – hovězí játra, brambory a fazole

• lykopen – rajčata a rajčatové produkty

• lutein – kapusta, brokolice, kiwi, špenát

• lignan – lněná semínka, ovesné vločky, ječmen, žito

5 nejúčinnějších antioxidantů

• glutation peroxidáza
• superoxid dismutáza
• kataláza
• koenzym Q10
• melatonin

Redakční tip na závěr:

V naší redakci nenajdete nikoho, kdo by nepil zelený čaj. Pokud je opravdu kvalitní, obsahuje katechiny, které se fermentací mění na důležité antioxidační látky, thearubiny a theaflaviny. A věřte, že v sychravém říjnu vám nejen zahřeje, ale také pohladí po duši.

PDF verze (klikni pravým a ulož jako) .:Share on facebook

Sdílet na Facebooku

Kurzy

7 největších omylů při hubnutí
Vyhněte se jim pomocí našeho týdenního emailového kurzu ZDARMA.

Knihy

Jak se hubne v Čechách

Lenka Černá vydala spolu s Petrem Havlíčkem a dalšími odborníky praktickou příručku o hubnutí, výživě a pohybu. Můžete si ji nyní objednat na našem eshopu Školy pro Ženy.

Jak zhubnout

Zbavte se přebytečných kil pomocí průvodce hubnutím, který sestavili přední odborníci.

Kvasinková infekce
Zkušení lékaři a nutriční poradci pro vás sestavili jedinečný program, který vám pomůže se definitivně zbavit kvasinkové infekce.

CD a DVD

CD Restart vašeho života 

Objevte sami sebe a restartujte svůj život s Lenkou Černou.

CD Vytvořte si harmonický vztah 

Chcete mít šťastné partnerství? Kateřina Matláková vám s ním pomůže.

DVD Generální úklid života

Udělejte si ve svém životě pořádek pomocí praktického návodu.

DVD Dokonalé zdraví

Najděte cestu ke zdraví pohodovou cestou.

CD Jak přežít rozvod
Zvládněte rozvod manželství bez psychické újmy!

CD Hubněte s hlavou

Zhubněte konečně díky práci s vlastní psychikou! Hubnutí začíná ve vaší hlavě!

MEZDRAVI.CZ – zdraví, hubnutí, dieta, cviky, relaxace, krása

Copyright © 2016 MindCorp s.r.o. | Škola pro Ženy.cz | LenkaCerna.cz | Emocni-rovnice.com | Manzelska-poradna.info